Szekszárd


 

Fiatal kékfrankos területeinken, 5-10 éves tőkéken termeljük a Szekszárd kékfrankos alapanyagát. A kevésbbé koncentrált, üde gyümölcs jól tükrözi a szekszárdi termőhelyet és ideális alapot ad egy üdítő mindennapi bisztrobornak.

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)

Kézi hajtás- és fürtválogatás 

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2018. szeptember 11-14. között
Termésátlag 80-100 q/ha

Fiatal kékfrankos ültetvények a Baranya-völgy
és Csötönyi-völgy dűlőkben
100% saját termés

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)

Kézi hajtás- és fürtválogatás 

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2019. szeptember 27 és október 1. között
Termésátlag 50-90 q/ha

Fiatal kékfrankos ültetvények a Baranya-völgy
és Csötönyi-völgy dűlőkben
100% saját termés

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
2020-tól certifikált bio átállás alatt

Kézi hajtás- és fürtválogatás 

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. szeptember 21 és október 6. között
Termésátlag 35-50 q/ha

Fiatal kékfrankos ültetvények a Baranya-völgy
és Csötönyi-völgy dűlőkben
100% saját termés

2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A Baranya-völgyi Kékfrankosban már augusztus közepén megjelentek a töppedt bogyók. A szüretet közvetlen az esküvőnket követően, augusztus 21-én nagy tempóban kezdtük, amin egy kétnapos szeptember eleji eső (90-100mm) lassított egy keveset. A fiatal táblák termése alacsonyabb csersav- és a cukortartalommal rendelkezik. A kirobbanó ízű fürtöket teljes érettségben szüreteltük.

Utólag visszatekintve a 2018-as borok meglehetősen élesek és koncentráltak, ami a nagyon gyors, szélsőséges vegetációs körülményeknek köszönhető. Az aromaprofilt inkább az aszalt gyümölcsök és gyógynövények, meleg fűszerek vezetik.

A 2018-as szüret nagy változásokat hozott. A korábban kísérletként elkezdett borászati eszköztárat: az egész fürtös erjesztéseket és spontán élesztőflóra szaporítását (pied de cuve) és a hosszú héjon tartást elkezdtük nagy tételben, 5000-8000 literes fa- és acél erjesztőkádban is használni. Meg kellett oldanunk, hogy a kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttassuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk.

Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb acélkádas és nagyhordós érleléssel őrzünk meg.
 
Spontás erjesztés fakádban és acélkádban
részben egész fürtökkel (25-30%)
Visszafogott extrakció napi 2x csömiszköléssel vagy körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 20-24 nap után
Spontán almasavbontás
 
8 hónapig nagyhordós és acéltartályos érlelés

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, durva szűrés után

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Bár az illata nyitott és fűszeres, az évjárat jellegének megfelelően, nagyon szép harmóniát mutat, a közepes testű szájban érett piros gyümölcsökkel párosuló pikáns jegyekkel. Elég hosszú, jó lecsengésű. Drink now.
**** Értékelés: 90 pont

WineAlign, John Szabo MS

Itt egy szép, tiszta, illatos, finoman fűszeres és gyógynövényes kékfrankos a dél-magyarországi Szekszárdról, egész fürtökkel vadon erjesztve és nagy, öreg magyar tölgyfahordóban érlelve. A gyümölcsök a piros és a fekete között ingadoznak, mindig frissek, finom száras-bodzás ízekkel, földdel és barna fűszerekkel hangsúlyozva. A savak adják a legtöbb tartást a szájban, erősítve a könnyű és kifinomult tanninokat. Hosszúsága és mélysége nagyon jó. Az árához képest szép bor, a fajta és a borvidék szép képviselete. Élvezze most, vagy érlelje rövid távon. Kóstolva 2021 decemberében.
***** 89 pont

Pécsi Borozó »

Lilás szín, visszafogott illat, élénk savak, nagyon üde, rengeteg gyümölccsel. Ibolya és cseresznye, ásványosság, egyszerre laza és mutat mélységet is. Nem klasszikusan, könnyen emészthető kékfrankos, de egy natúr, bizsumentes tisztaság van benne.
90 pont

Tamlyn Currin, JancisRobinson.com »

I don’t think there is a better description for this wine than vin de soif. A wine that really does make you thirsty for the next sip! (The next glass!) It has the quiet charcuterie-like meatiness of Cinsault on the nose along with woodsy florals and tomato vine. It tastes of bramble berries picked from late-summer hedgerows, warm from the sun but with the leafiness and fragrant earthiness of footpaths and damp grassy banks and wild herbs. So mouth-watering and so gentle. Good Value (TC)
Drink 2020 – 2024
16,5 points

Dr. Jamie Goode, WineAnorak.com »

Fresh, vivid, sweetly fruited and a bit spicy. Supple and bright, with a pepper and spice edge to the cherry and berry fruits, with a slightly tangy finish. Lovely purity and freshness here. Some fine green hints, with a crystalline quality on the finish. Shows freshness and delicacy with lovely purity to the fruit: this is low in alcohol but properly ripe.
93/100

Paul Kern, Weinkenner.de »

Ein feder­leich­ter Kekfrankos-Vertreter. Der Wein setzt auf Fri­sche statt auf Fül­le, erin­nert Schwarz­kir­sche und unrei­fe Brom­bee­ren. Bur­gen­land­fans dürf­te die Wür­ze feh­len, alle ande­ren sich über den enor­men Trink­fluss.

Wine.Plus »

Astringent, cooler, a hint of animal scents of black and a little red berries with floral and vegetal nuances. Slim, clear, firm, finely juicy fruit, slightly smoky, dried vegetable and peppery aromas, youthful, fine tannin, some bite, salty nuances, good finish. Very good. 85 WP

Alder Yarrow, Vinography.com

Medium purple in the glass, this wine smells of a little struck match and mulberry fruit. In the mouth, powdery tannins wrap like gauze around a core of mulberry and dried herbs. With hints of cassis in the finish. Fermented with 20-25% whole cluster and aged in large Hungarian barrels. Excellent acidity. 12.0% alcohol. Score: around 9

Tomasz Prange-Barczynski, Ferment

Great forest fruit, clean pallet, racy character of kékfrankos. Well structured, showing Middle- European style, pleasant and very useful. 88 points

A Művelt Alkoholista, Németi Zoltán

Nem egy tipikus szekszárdi vörös. Puritán és friss. Kissé funky (némi fülledtség), de egyszersmind nagyon tiszta is, és akad benne izgalom. Némi pikáns, kocsányos zöld, tölgyaromák sehol a láthatáron. Kerek és arányos, könnyed, de kellően tanninos. A letisztultság és a fogyaszthatóság a legnagyobb erényei. 5-6 pont (87/100)

Fogyassza 2020 és 2025 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajtakékfrankos
Alkohol12.24 %
Maradék cukor1.2 g/l
Összes sav5.4 g/l
Összes kén76 mg/l
Szabad kén6 mg/l
NÉBIH engedélyGSGM
Allergénekszulfitokat tartalmaz.
Zárás módjaDIAM 5 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült18000 palack (750ml)

Nagy örömmel mutatjuk be a Heimann & Fiai szortiment második évjáratát. A meleg koratavasznak és száraz nyári hónapoknak köszönhetően gyorsan érett a szőlő. Vittük tovább a szelektív kézi szüretet és a tételeink egész fürtökkel történő, spontán erjesztését. A 2019-es boraink nagyon szépen hozzák a Szekszárdon tipikus, érett, könnyen szerethető karaktert. Ezen túl viszont mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a Heimann & Fiai kékfrankosok védjegyének érzünk. Úgy látjuk, hogy 2019 egy csúcs évjárat lesz, mind mennyiségben, mind minőségben.

2019-ben folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 12-21 nap után
Spontán almasavbontás

12 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és durva kovaföld-szűréssel.

JamesSuckling.com

Bodza, füst, sült hús és nedves föld összetett illata. Ez a bor karcsú és nagyon koncentrált, de a finom tanninok visszafogott melegséget biztosítanak, ami szépen kiemeli a friss savakat. Imádom a piros gyümölcsök, az ásványos és fűszeres karakterek összjátékát a mérsékelten hosszú lecsengésben. Drink or hold.
**** Értékelés: 93 pont

Wine.Plus »

Tiszta illatú szeder és egy kis piros bogyós gyümölcsök, szárított zöldségektől a gyógynövényes árnyalatokig. Csiszolt, fanyar-zamatos gyümölcsök, gyógynövényes jegyekkel és enyhén diós fűszerekkel, a háttérben egy csipetnyi kakaó is, finom homokos, morzsás tannin, némi tartósság, a háttérben egy kis só, nagyon jó, fanyar, harapós lecsengés.
Nagyon jó. 87 WP.
Ajánlott fogyasztás 2026+

Fogyassza 2022 és 2030 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

SzőlőfajtaKékfrankos
Alkohol13.00 %
Maradék cukor1.9 g/l
Összes sav5.2 g/l
Összes kén40 mg/l
Szabad kén7 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaArdea Seal dugó. Az Ardea Seal zárás garantálja, hogy minden palack egységesen, szépen érlelhető és dugóhibától mentes.
Készült11.000 palack (750 ml)

2020-ban folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 15 nap után
Spontán almasavbontás

12 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és durva kovaföld-szűréssel.

JamesSuckling.com

Ezt az illatot érezni olyan, mintha egy sötét medencébe esnél, amelynek mélységében nem lehetsz biztos. De ahogy beleesel, a virágos és friss szilvás aromák köréd fonódnak, és tudod, hogy nincs visszaút. Nagyon finom tanninok, amelyek folyamatosan épülnek a hosszú, érzéki lecsengésben. Igya meg most, vagy tartsa meg későbbre.
94 points

Fogyassza 2023 és 2033 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% Kékfrankos
Alkohol13.00 %
Maradék cukor1.7 g/l
Összes sav5.8 g/l
Összes kén92 mg/l
Szabad kén19 mg/l
AllergénekSzulfitokat tartalmaz.
Zárás módjaDIAM10
Készült6940 palack (750 ml)
A kosárban 
termék
Összesen