Szekszárd terroir


Szekszárd egy sűrűn tagolt, változatos méretű és kitettségű völgyekből álló dombvidék, a Dunántúli-dombság keleti széle. A Pannon tengeri üledék a Pleisztocén korszakban először töredezetten kiemelkedett, majd erre az alapkőzetre egy vastag löszréteget rakott le a szél, amiben a szőlők gyökereznek. Az alföldre nyitott dűlők szárító szelet és direkt meleget kapnak. Más védettebb dűlők a dombok között bújnak meg, és kiegyensúlyozottabb klímájúak.

Szekszárd az élvezetes borok otthona. A lösszel takart dombok gazdag, érett és strukturált ízű szőlőt érlelnek. A sokszor tikkasztóan meleg nyarat kiegyensúlyozott, érlelő ősz követi. Ilyen kiemelkedő adottságok mellett az a kihívás, hogy a gyümölcs friss és üde vonásait megőrizzük.

A Szekszárdi borvidék a Dunántúli-dombság keleti szélén terül el.

Nagy szemek, finom, roppanó, lédús bogyók.
A Kadarkát enni is jó.

Kadarka – hogy lehet nem imádni?

Törékeny, frissítő, fűszeres: alacsony alkoholtartalmával, jól behűtve a kadarka imádnivaló szomjoltó. A tömött fürtjei és vékony héjú bogyói miatt csak nagy odafigyeléssel művelve ad jó bort: pontos zöldmunkával, többszöri fürtválogatással és szelektív kézi szürettel. Elkötelezettek vagyunk a kadarka mellett: új, magas minőségű klónok kiválogatásával és felszaporításával dolgozunk a kadarka borok minőségének emelésén.

"Törékeny, frissítő és fűszeres. Imádnivaló szomjoltó!" 

Kékfrankos fürtök a Bati Keresztnél

Kékfrankos – komplex terroir-fajta

A kékfrankosban kóstolható ki legtisztábban, hogy milyen talajon és klímán termett. Ráadásul az egész Kárpát-medencében termesztjük, így izgalmas összehasonlítási alapot ad, az országhatárokon átívelően is. Szekszárdon kirobbanóan gyümölcsös és fűszeres, jellegzetes jegyei a meggy és a feketebors. Hűvesebb dűlőkben ibolyás és a savgerincének köszönhetően hosszú ízű bort ad.

Birtokunk ékköve a Baranya-völgyi Szívem parcella. Az 1969-es telepítésű kékfrankos tőkéket 2009-ben Szepsy István tanácsára gondosan felújítottuk: új termőkarokat neveltünk ki, bepótoltuk a tőkehiányokat, elkezdték a régi tőkék genetikai anyagának feltárását és tovább örökítését.

A kosárban 
termék
Összesen