Heimann & Fiai


A szüleim egy kis présházból az Iván-völgyi tetőn felépítettek egy országos szinten elismert borászatot: a Heimann Családi Birtokot.

„Csináld meg a világ legjobb kadarkáját!”

válaszolta édesapám a geisenheimi diplomaosztó után arra a kérdésemre, hogy ő miben látja az én feladatomat. A francia, olasz és ausztrál diákévek, gyakorlatok alatt az egyértelművé vált számomra, hogy csak a hazai fajták azok, mellyekkel felhelyezhetjük magunkat a világtérképre. Talán a kadarka törékenysége, vagy a kékfrankos lehengerlő gyümölcsillata miatt, megszerettem ezt a feladatot. Kicsit tágabban értelmezve: a célom megfogalmazni, mit jelent nekem Szekszárd.

A jó bor mindenütt ugyanúgy készül. A metszéstől a szüreten át, majd az erjesztéstől az érlelésen át a palackozásig mindenütt sok verejtékes munkaóra, figyelmes tervezés és körültekintő végrehajtás van mögötte. Ami a mi borainkat kiemeli a világ összes bora közül: a szekszárdi völgyek tagoltsága és sokszínűsége, a lösztalaj és az őshonos szőlőfajtáink: a kadarka és a kékfrankos. Célunk, hogy a boraink a termőhelyről beszéljenek, ezért a hangsúly a dűlőnként eltérő gyümölcsön van. Ezeket a különbségeket mutatjuk meg, könnyű kézzel, precíz borászkodással.

Ifj. Heimann Zoltán

Célunk túlmutat a “jó” boron. A tisztaság az alap, de mi ennél többet várunk el a magunktól. Önazonos borokat készítünk. A szőlőben ideális termőegyensúlyra törekszünk. Alacsony hozammal dolgozunk, hektáronként mindössze 30-60 hl bort termelünk meg. A szüret során érett tanninokra és a friss gyümölcsíz megőrzésére törekszünk, ezért kerüljük a túlérést. Hosszú évek óta nem használunk gyomirtót és egyre több ültetvényt bio rendszerben művelünk. Elkezdtük az átállást organikus szőlőművelésre és 2020-ban elindítjuk a bio minősítést a birtokon.

Minden szőlőnket kézzel, válogatva szüreteljük. Csak az egészséges, nem túlérett szemek kerülhetnek be a présházba. Szívesen használunk egész fürtöket az erjedésben, ami korábban ismeretlen frissességet és aromagazdagságot ad. Az erjesztés során saját élesztőflórát szaporítunk fel, kíméletes extrakcióval és préseléssel dolgozunk. Borainkat döntően fahordóban, amforában vagy acéltartályban érleljük.

"Nagyformátumú, szabad és kockázatokat vállaló borok."

a Heimann & Fiai márkával azokat az igényes borfogyasztókat szeretnénk megszólítani, akik egyediséget és terroirjelleget keresnek.

Az erjesztés során kíméletes kézi csömiszköléssel és hosszú extrakcióval dolgozunk
A kosárban 
termék
Összesen