VIOGNIER


 

A francia eredetű viognier szőlőfajta Szekszárdon a mi különlegességünk. Egyszerre ad széles és könnyed, gyümölcsös bort. Illatában az őszibarack és a grapefruit keveredik a hordófűszerek édes tónusaival. 

A Viognier szőlőnk nagy része a Bati kereszt dűlőben, a dűlő legmélyebb pontján, erdővel határolt sávon terem. Ezt egészíti ki egy kevés Iván-völgyi, melegebb, érettebb termés.

Átállás alatt bio növényvédelemre
gyomirtó és rovarirtó mentesen
Tanúsító szerv: Biokontroll Hungária HU-ÖKO-01

Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. szeptember 18. és 24.
Termésátlag 44 q/ha

Viognier szőlőnk a Bati Kereszt északi fekvésében, egy erdősáv által védett, hűvösebb fekvésben nő.

2-3 órás héjon áztatás után préselünk, majd hűtött ülepítéssel tisztítjuk a mustot. Az erjesztés a saját élesztő flórával felszaporított anyaélesztővel történik, acéltartályban, hűtés mellett. Az erjedés végén a bor kb. fele 5 hl-es fahordókba kerül. és az erjedést itt fejezi be, majd finomseprőn érleljük 5-6 hónapon keresztül. Tavasszal házasítjuk és palackozzuk.

SzőlőfajtaViognier
Alkohol13.30 %
Maradék cukor1.1 g/l
Összes sav6.2 g/l
Összes kén93 mg/l
Szabad kén31 mg/l
AllergénekKéndioxidot tartalmaz
Zárás módjaCsavarzár

Az átlagosan meleg tavasz lassan induló növekedést hozott. A virágzás kicsit későn, június első napjaiban indult. A hideg és esős időjárásnak köszönhetően a kötődés nem volt tökéletes, a legtöbb parcellában terméskieséssel számolhattunk. A nyár melegen, de komolyabb hőhullámok nélkül zajlott. Az aszályos augusztust, egy kiadós szeptember eleji esőt leszámítva, száraz ősz követte. A kevés, de kiemelkedő minőségű termést a szokásosnál később, szeptember közepén szüreteltük.

2-3 órás héjon áztatás után préselünk, majd hűtött ülepítéssel tisztítjuk a mustot. Az erjesztés válogatott élesztővel történt, acéltartályban, kontrollált hőmérsékleten. Az erjedés végén a bor fele 5 hl-es fahordókba került, majd finomseprőn érleljük 8 hónapon keresztül. 2020. júniusban házasítottuk és palackoztuk.

Fogyassza 2021-2024 között,
12°C-on, burgundi pohárból.

SzőlőfajtaViognier
Alkohol13.50 %
Maradék cukor1.6 g/l
Összes sav6.9 g/l
Összes kén98 mg/l
Szabad kén28 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjacsavarzár
Készült4 750 palack (750 ml)
A kosárban 
termék
Összesen