Szívem


 

A Baranya-völgy közepén, gyönyörűen körbenapozott parcellákon termeljük ezt a kékfrankost. A völgy maga délkeletre, közvetlen az Alföldre nyílik, így meleg, korai érésű, megbízhatóan tartalmas bort ad. Az 50 éves öreg tőkéket 2009-ben újítottuk fel.

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)
Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2018. augusztus 25. és szeptember 11.
Termésátlag 50 q/ha

Baranya-völgy dűlő
régi, tömegesen szelektált kékfrankos tőkék, 1969-es telepítés
1,5 ha 
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró vörösagyag csíkokkal

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)
Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2019. szeptember 23.
Termésátlag 35 q/ha

Baranya-völgy dűlő
régi, tömegesen szelektált kékfrankos tőkék, 1969-es telepítés
1,5 ha 
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró, kevés humusszal

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
2020-tól certifikált bio átállás alatt

Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. szeptember 25-én
Termésátlag: 30 q/ha

Baranya-völgy dűlő
régi, tömegesen szelektált kékfrankos tőkék, 1969-es telepítés
1,5 ha 
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró, kevés humusszal

2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A Baranya-völgyi Kékfrankosban már augusztus közepén megjelentek a töppedt bogyók. A szüretet közvetlen az esküvőnket követően, augusztus 21-én nagy tempóban kezdtük, amin egy kétnapos szeptember eleji eső (90-100mm) lassított egy keveset. A Baranya-völgyi kékfrankosban számos töppedt fürtöt különválogattunk, így a teljes érésű fürtök jó savtartalommal, érett csersavakkal és alacsony cukortartalommal jöttek be. Az öreg tőkés kékfrankos táblák termése a legféltettebb kincsünk, amit többszöri szedéssel, alapos válogatással dolgozunk fel.

Utólag visszatekintve a 2018-as borok meglehetősen élesek és koncentráltak, ami a nagyon gyors, szélsőséges vegetációs körülményeknek köszönhető. Az aromaprofilt inkább az aszalt gyümölcsök és gyógynövények, meleg fűszerek vezetik.

A 2018-as szüret nagy változásokat hozott. A korábban kísérletként elkezdett borászati eszköztárat: az egész fürtös erjesztéseket és spontán élesztőflóra szaporítását (pied de cuve) és a hosszú héjon tartást elkezdtük nagy tételben, 5000-8000 literes fa- és acél erjesztőkádban is használni. Meg kellett oldanunk, hogy a kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttassuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés egy beton- és több kis műanyag erjesztőben
20-30% egész fürttel
Visszafogott extrakció napi 2x csömiszköléssel és körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 20-24 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Az orrban a fejlett és a fiatalos karakter egészen extrém összjátéka. Lenyűgöző tanninerő és sok pikáns komplexitás, de a gyümölcs és a báj jelenleg hiányzik. Hatalmas intenzitás és frissesség a nagyon hosszú lecsengésben. Drink or hold.
**** Értékelés: 92 pont

Pécsi Borozó »

Izgalmas illat, nem kirobbanóan intenzív, de egzotikus, keleti fűszerek, frissen sajtolt meggylé és érett szilva keveredik benne. Szájban élénk, van benne zsizsegés, van benne élet, kávéhoz hasonló gyümölcssavak, sok fűszer, sok meggy. Kicsit nyers és ress egyik oldalról, kicsit puncsos meggyszörp a másik oldalról. Fiatal és egyértelműen felfele tart.
93 pont

Tamlyn Currin, JancisRobinson.com »

Not terribly expressive on the nose, showing quiet restraint, but if you coax it, its palms open a little to give you jasmine tea leaf and cacao shells and caraway seed. There is intensity on the palate: mulberries and mica, black pepper and ink, although it’s tightly ruched and you won’t really see the full glory of this wine for a couple of years. The tannins are more pronounced than in his other two single-vineyard wines, which is not to say it’s tannic. These are tannins as fine and fitting as an alpaca-wool suit. With time, the mulberry sweetness starts to shyly come towards the taster, like a deer. Spine-tingling purity and focus and drive. Ink dust and a glowing black-pearl luminosity. Needs to be cellared for a couple of years. (TC)
Drink 2022 – 2028
17++ points

Dr. Jamie Goode, WineAnorak.com »

The top wine of the line-up. It’s a parcel of Baranya-Völgy which they bought in 1996 and have renovated. Even tasting the berries he notices the difference from this vineyard. There is some whole bunch here, and it is matured in neutral big barrels. Sweet, fresh, bright raspberry and black cherry fruit. There’s a nice focus here with a mineral undertone to the fresh fruit, as well as some silkiness. Finishes peppery and bright, with good structure and a really focused structure. This is a wine with real precision and intensity. 92/100

Wein.Plus »

Clear, quite polished fragrance of ripe black and a little red berries with cherry aromas, hinted tobacco, dried flowers, peppery nuances and certain minerality. Firm, tart, juicy, ripe fruit, present, very fine tannin and some acid bite, persistent and dense on the palate, slightly nutty and cocoa-spicy wooden notes, a little peppery and spicy on the palate, good depth, dried floral nuances, a little herbs, medium strength, still young, very good, firm and quite complex, juicy and spicy finish.
Excellent 91 WP

Németi Zoltán, Művelt Alkoholista

A Baranya-völgy öreg tőkéi. Érettebb, sötétebb gyümölcs, nagyobb mélység. Továbbra is inkább korai, mint késői szüretnél járunk, remek frissesség. Kerek korty, jó tanninok, erőteljesebb szerkezet. Minden tekintetben a Baranya-völgyre emlékeztet, csak egyszerűen tartalmasabb, meggyőzőbb. Kiváló. 7 pont (90/100)

Alder Yarrow, Vinography.com

Medium garnet in the glass, this wine smells quite floral with herbs and black cherries. In the mouth, sour black cherry and floral notes are grasped in a muscular fist of fine-grained tannins. Citrusy notes linger in the finish. Fermented with 20-25% whole clusters and aged in large Hungarian oak casks. This is a selection of the oldest vines in the vineyard, roughly 50 years. Needs some time to open up. 12.5% alcohol. Score: between 9 and 9.5 

 

Fogyassza 2020 és 2030 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

SzőlőfajtaKékfrankos
Alkohol12.79 %
Maradék cukor1.3 g/l
Összes sav5.9 g/l
Összes kén37 mg/l
Szabad kén11 mg/l
NÉBIH engedélyGSGS
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 10 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült2100 palack (750ml)

Nagy örömmel mutatjuk be a Heimann & Fiai szortiment második évjáratát. A meleg koratavasznak és száraz nyári hónapoknak köszönhetően gyorsan érett a szőlő. Vittük tovább a szelektív kézi szüretet és a tételeink egész fürtökkel történő, spontán erjesztését. A 2019-es boraink nagyon szépen hozzák a Szekszárdon tipikus, érett, könnyen szerethető karaktert. Ezen túl viszont mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a Heimann & Fiai kékfrankosok védjegyének érzünk. Úgy látjuk, hogy 2019 egy csúcs évjárat lesz, mind mennyiségben, mind minőségben.

2019-ben folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 24 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Az első pillanatban van itt egy kis pezsgés, de ez segít energiát adni ennek a figyelemre méltó kekfrankosnak. Fantasztikus bodzás, füstös és nedves-földes karakterek összjátéka az orrban. Figyelemre méltó koncentráció és vitalitás csomagolódik egy nagyon karcsú sziluettbe a nagyon koncentrált ízben. A nagyon finom tanninok ásványos savakkal társulnak, amelyek a robbanékony, pozitívan száraz lecsengésben megvilágítják az égboltot. Most is iható, de a legjobb 2024-től.
***** Értékelés: 96 pont

Wine.Plus »

Magával ragadó, meglehetősen mély és csiszolt, tiszta illatú, érett sötét bogyós gyümölcsök illata egy csipetnyi kátránnyal, virágos árnyalatokkal, borssal és gyógynövényekkel. Fiatalos, rendkívül lédús, friss gyümölcsökkel, feszes, nagyon finom tanninokkal és közepes savérzettel, a háttérben egy csipetnyi szénsavval, borsos, diós, gyógynövényes ízekkel, egy kis kakaóval, jó mélységgel. Van benne feszültség, nagyon jó, feszes, ismét nagyon lédús, húzós lecsengéssel. Még érnie kell.
Kiemelkedő. 90 WP.
Ajánlott fogyasztás 2023–2028+

wbonkowski »

A második évjárat, így most már nyilvánvaló, hogy nem véletlenül... A legkifinomultabb, legelőremutatóbb vörösborok, amiket Magyarországról kóstolok (végre!): Heimannék éteri, dűlős Kékfrankosai.

Fogyassza 2021 és 2030 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% kékfrankos
Alkohol13.50 %
Maradék cukor2.5 g/l
Összes sav5.9 g/l
Összes kén66 mg/l
Szabad kén10 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 10 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült2600 palack (750 ml)

Az átlagosan meleg tavasz lassan induló növekedést hozott. A virágzás kicsit későn, június első napjaiban indult. A hideg és esős időjárásnak köszönhetően a kötődés nem volt tökéletes, sok parcellában 20-30%-os terméskieséssel számolhattunk. A nyár melegen, de komolyabb hőhullámok nélkül zajlott. Az aszályos augusztust, egy kiadós szeptember eleji esőt leszámítva, száraz ősz követte. A kevés, de kiemelkedő minőségű termést a szokásosnál később, szeptember közepén szüreteltük.

2020-ban folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 24 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

JamesSuckling.com

A bodza, a nedves föld és a fűszerek intenzív és kifinomult illata magával ragadó ebben a nagyon koncentrált és precíz kekfrankosban, amelyet egyértelműen hosszú távra készítettek. A rendkívül ásványos és vibráló lecsengés elképesztően komplex édesgyökér, fűszer és szárított fűszernövény karaktert mutat. Most is iható, de a legjobb 2024-től.
95 pont

Fogyassza 2023 és 2033 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% Kékfrankos
Alkohol13.50 %
Maradék cukor2.2 g/l
Összes sav6.0 g/l
Összes kén58 mg/l
Szabad kén16 mg/l
AllergénekSzuliftokat tartalmaz.
Zárás módjaDIAM10
Készült1630 palack (750 ml)
A kosárban 
termék
Összesen