Szekszárd


 

A kadarka örökség, de mi nem csak ezért szeretjük. A könnyű korty, a filigrán csersavak és a híres fűszeressége a modern konyha igazi társává teszik. Új klónok szelekciójával és szaporításával dolgozunk a fajta megbízhatóságán. A borászatban precíz munkával és könnyű kézzel törekszünk rá, hogy megőrizzük a kadarka jellegzetes arcát.

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)
Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2018. augusztus 24 és szeptember 8. között
Termésátlag 80-110 q/ha

Kadarka ültetvények az Iván-völgy (P9), Porkoláb-völgy (P123, P111, P147) és Bödő (P122, P124) dűlőkben

Tervszerű, okozati, nem certifikált organikus növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)
Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2019. szeptember 5. és 19. között
Termésátlag 60-90 q/ha

Kadarka ültetvények az Iván-völgy (P9), Porkoláb-völgy (P123, P111, P147) és Bödő (P122, P124) dűlőkben

Átállás alatt bio növényvédelemre
gyomirtó és rovarirtó mentesen
Tanúsító szerv: Biokontroll Hungária HU-ÖKO-01

Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. szeptember 10. és 22. között
Termésátlag 40-90 q/ha

Kadarka ültetvények az Iván-völgy (P9), Porkoláb-völgy (P123, P111, P147) és Bödő (P122, P124) dűlőkben

Átállás alatt bio növényvédelemre
gyomirtó és rovarirtó mentesen
Tanúsító szerv: Biokontroll Hungária HU-ÖKO-01

Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2021. szeptember 10. és 25. között
Termésátlag 20-65 q/ha

Kadarka ültetvények az Iván-völgy, Porkoláb-völgy, Bödő, Bati Kereszt és Bodzás dűlőkben

Átállás alatt bio növényvédelemre
gyomirtó és rovarirtó mentesen
Tanúsító szerv: Biokontroll Hungária HU-ÖKO-01

Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2021. szeptember 1. és 22. között
Termésátlag 35-65 q/ha

Kadarka ültetvények az Iván-völgy, Gyűszű-völgy, Porkoláb-völgy, Bödő és Bati Kereszt dűlőkben

2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A kadarka bogyók vékony héján több helyen is szomjas darazsak rágtak lukat, ezen már augusztus közepén muslicák lakmároztak.

Ezért a szüretet közvetlen az esküvőnket követően, augusztus 21-én, relatív korán és nagy tempóban kezdtük. A kadarka táblákat többszöri átjárással, válogatva, lassú munkával szedtük, hogy éretlen és ecetes fürt ne kerüljön be a présházba. Szeptember elején egy kétnapos nagy eső (90-100mm) lassította munkánkat, de ezután röviddel leszedtük az összes fennmaradó kadarkát.

A 2018-as szüret nagy változásokat hozott. A korábban kísérletként elkezdett borászati eszköztárat: az egész fürtös erjesztéseket és spontán élesztőflóra szaporítását (pied de cuve) és a hosszú héjon tartást elkezdtük nagy tételben, 5000-8000 literes fa- és acél erjesztőkádban is használni. Meg kellett oldanunk, hogy a kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttassuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kadarkáinkba, amit rövidebb acélkádas és nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés acél- és fakádakban
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 10-12 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig nagyhordós érlelés

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, durva szűrés után.

Tamlyn Currin, JancisRobinson.com »

Clear ruby-turning-garnet colour. Smells of fresh mushrooms and cranberries and pepper. Delicate, sweet, translucent fruit, gossamer-fine tannins and yet there is an intensity on this wine – like finding the imprint of a fiercely scribbled poem on the under-page of a notepad. It seems to be made of dragonfly wings, with that shimmering, iridescent quality of beauty. You could drink this every single day! A wine that seems to embody kindness, gentleness but also soul fire. Very Good Value (TC)
Drink 2020 – 2023
17 points

Dr. Jamie Goode, WineAnorak.com »

There’s a bit of whole bunch here. This is pale in colour – really pale. There’s a lovely purity to the red cherry and cranberry fruit with some herbal hints and a nice sappy greenness. Shows some fine spices and notes of tea and herbs. Lovely subtle, drinkable wine with great precision. 93/100

Wein.Plus »

Somewhat dried vegetable, nutty and earthy scent of red berries. Slender red fruit, slightly earthy, nutty and tobacco aromas, moderate tannin, some persistence, delicate vegetable tones, quite good, tart finish with a hint of salt. Good. 84 WP

Alder Yarrow, Vinography.com

Light ruby in the glass, this wine smells of chopped herbs and red berries and a hint of forest floor. In the mouth, herbs, redcurrants, raspberries and wet leaves mix with a wonderful, wet pavement minerality. Wet leaves linger in the finish. Faint tannins. Excellent acidity. 12.0% alcohol. Score: around 9 

Tomasz Prange-Barczynski, Ferment

Light, ultra delicate, clean, aromatic nose. Super fruity on the pallet, elegant, slightly earthy, harmonious, classic, pleasant kadarka. 89 points

A Művelt Alkoholista, Németi Zoltán

P9 és új klónok.. Ahogy a pincétől várom: kadarkához mérten szokatlan tisztaság, a gyakori pemetefű cukorkás, oxidált, Botritisz számlájára írható felhangnak itt nyoma nincs. Feltűnik viszont a kocsány aromatikája – egyesek ezt kellemetlenül zöld jegynek találhatják, számomra inkább izgalmas, fekete borsos, érdekesen fűszeres csavart csal a borba. A jellegzetes könnyedség mellett a korty is feszesebb a megszokottól, szép savakkal és valamelyest határozottabb tanninnal (amit oly gyakran hiányolok). A kadarka új arca, tetszik. 5,5 pont (86/100)

Fogyassza 2020 és 2023 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

SzőlőfajtaKadarka
Alkohol11.76 %
Maradék cukor1.3 g/l
Összes sav5.5 g/l
Összes kén91 mg/l
Szabad kén27 mg/l
NÉBIH engedélyGSGI
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 5 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült4300 palack (750ml)

A száraz és meleg márciussal erős növekedéssel indult a 2019-es év, de ezt a hűvös és esős május mégis visszavetette. Jó időben, megbízhatóan virágzott el a szőlő. A nyár megbízhatóan melegen, de komolyabb kánikula nélkül és csak néhány rövid lehűléssel telt, így a szüretet szeptember legelején kezdtük el.

A kadarka táblákat többszöri átjárással, válogatva, lassú munkával szedtük, hogy éretlen és beteg fürt ne kerüljön be a présházba.

Spontás erjesztés acél- és fakádakban
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 12-14 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig nagyhordós és acéltartályos érlelés

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, durva szűrés után.

Falstaff Shortlist, June 2021

Bright chimney red. Fragrant wine, cherry pit and cherry blossom. In the mouth with a lot of juiciness, but also with a grainy tannin in a rather discreet amount matching the light colour. Well-integrated acidity supporting the juiciness, medium aromatic expression. Independent. Needs food, perhaps a goulash. 90 points, Falstaff Top Value

Piotr Wdowiak, wineoclock.pl »

The nose brings a delightful blend of raspberry and sour cherry with a touch of forest litter. The mouth is spacious, hedonistically sour, bursting with fresh fruit (again raspberry and cherry) with a subtle stone bitterness. Fruit eruption in the service of refreshment. Despite its airy character, it performed well with the rib eye steak. ***** very good

Paul Kern, Weinkenner.de »

Der Einstiegs-Kadarka aus ver­schie­de­nen Lagen in Szeks­zárd. Ein Wein vol­ler Fri­sche, Sauer­kir­sche, Wald­erd­bee­re, der fast ohne Gerb­stoff aus­kommt. Am bes­ten leicht gekühlt trin­ken.

Fogyassza 2021-2025 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

SzőlőfajtaKadarka
Alkohol12.17 %
Maradék cukor0.9 g/l
Összes sav4.8 g/l
Összes kén68 mg/l
Szabad kén22 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 5 - garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült16010 palack (750ml)

Az átlagosan meleg tavasz lassan induló növekedést hozott. A virágzás kicsit későn, június első napjaiban indult. A hideg és esős időjárásnak köszönhetően a kötődés nem volt tökéletes, a legtöbb kadarka parcellában 20-30%-os terméskieséssel számolhattunk. A nyár melegen, de komolyabb hőhullámok nélkül zajlott. Az aszályos augusztust, egy kiadós szeptember eleji esőt leszámítva, száraz ősz követte. A kevés, de kiemelkedő minőségű termést a szokásosnál később, szeptember közepén szüreteltük.

Spontás erjesztés acél- és fakádakban
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 12-14 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig acéltartályos érlelés

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, durva szűrés után.

Wine Align, John Szabo MS

Az egész fürtökkel vadon erjesztett és nagy magyar tölgyfahordóban érlelt Kadarka tipikusan halvány, gránátvörös színű példánya a fajta szekszárdi specialistájától, Heimannéktól. A bor az előremutató ifjabb Heimann Zoltán által készített borok sorában kapott helyett.
Sokkal jobb, mint a korábbi próbálkozásai, tisztább, kevésbé illékony, és a fajtajellegnek megfelelően vonzóan fűszeres, emellett rengeteg érett piros gyümölcsöt, meggyet, málnát és szamócát is tartalmaz. A tanninok ultrafinomak és selymesek, a savak pedig mérsékeltek és érettek, ami kiegyensúlyozott egyensúlyt biztosít a szájban. Hosszúsága és mélysége összességében szintén kiváló az árkategóriában. Ezt valahol a pinot noir és a gamay között gondolhatod, egy kis cabernet franc, fűszeres csavarral. Most mindenképpen szép, különösen enyhén behűtve. Kóstolva 2021 decemberében.
***** 90 pont

Wine.Plus »

Fiatalos, egy csipetnyi virágos illat, túlnyomórészt piros bogyós gyümölcsök, gyógynövényes árnyalatokkal. Egyenes, fanyar, fiatalos, ismét inkább piros, mint fekete gyümölcsök, aszalt zöldség jegyek, finom homokos, mérsékelt tannin, borsos jegyek, jó, fanyar lecsengés.
Nagyon jó. 85 WP
Ajánlott fogyasztás 2024+

Fogyassza 2021-2025 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

SzőlőfajtaKadarka
Alkohol12.52 %
Maradék cukor0.9 g/l
Összes sav5.1 g/l
Összes kén53 mg/l
Szabad kén23 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDiAM 5 - garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült11000 palack (750ml)

A tavasz átlagosan indult, viszont május-júniusra lehűlt és csapadékosra fordult az idő. A virágzás relatív későn ment végbe, 2020-hoz hasonlóan nem tökéletes kötődéssel. Június második felétől aszályos és forró időjárás köszöntött be, amit egyedül szeptember első felében tört meg két frissítő, 50mm körüli eső. A 2021-es évjárat összességében aszályos, ezért alacsony mennyiségű, viszont kiemelkedő minőségű termést hozott.

A szüretet szeptember 10-én, későn és vontatottan kedztük. Szeptember végére viszont a legtöbb ültetvényünk hirtelen beérett, így három héten keresztül szinte megállás nélkül szüreteltünk. Összességében az általános 6 hét helyett szűk egy hónap alatt befejeztük a feldolgozást.

 

Spontás erjesztés acél- és fakádakban, 20-30% egész fürttel
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 12-15 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig acéltartályos érlelés

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

James Suckling, Stuart Pigott

A nagyon friss vörös szilva és nektarin aromák rengeteg karaktert kölcsönöznek ennek a könnyű és élénk vörösnek, a könnyű, egészséges tannin pedig a lédús lecsengésnek egy csipetnyi melegséget és tiszta vonalat ad. Drink now.
**** Értékelés: 90 pont

Fogyassza 2022-2026 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% kadarka
Alkohol12.30 %
Maradék cukor0.9 g/l
Összes sav5.6 g/l
Összes kén23 mg/l
Szabad kén10 mg/l
Allergénekszuliftokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 5 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült14.000 palack (750 ml)

A 2022-es év tavasza relatív szárazsággal, de az átlagosnál hűvösebben indult. A virágzás a történelmileg megszokott időben, manapság szinte későn, június közepén zajlott le. A nyár extrém szárazon és nagy melegben telt, aminek a nyomait a tőkék is mutatták.

A szüreti időpont megválasztásánál érezni igazán, mennyire eltérően reagáltak a különböző fajták és területek az extrém nyárra: a kadarkákat több, mint két héten át szüreteltük, az átlagosnál magasabb savakkal. Míg a hűvösebb területek kiegyensúlyozott aromákkal bírtak, a kitettebb ültetvények érése analitikai mérések szerint már tökéletes volt, de az érett gyümölcsízekre több esetben várni kellett. A szüret összetorlódott: a középérésű és a késői fajtákat szinte együtt szedtük, így a szokásos 6 hét helyett 4 hét alatt be is fejeztük a szőlő feldolgozását.

Spontás erjesztés acél- és betonkádakban, 20-30% egész fürttel
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Préselés szivattyú nélkül 10-15 nap után
Spontán almasavbontás
4-6 hónapig betonkádas érlelés

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, finom szűréssel.

Fogyassza 2023-2027 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% kadarka
Alkohol11.50 %
Maradék cukor0.7 g/l
Összes sav5.6 g/l
Összes kén61 mg/l
Szabad kén28 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 5 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült15 660 palack (750 ml)
A kosárban 
termék
Összesen