Bati Kereszt


 

A Bati Kereszt a legvédettebb, északi fekvésű dűlőnk. Reggelente lassabban melegszik fel, mert kétoldalról erdősávok védik, árnyékolják. Minden szüretkor az itt termett kékfrankost szüreteljük utoljára. Illatában és ízében a megszokottnál törékenyebb struktúra, virágok és üdítő gyümölcsök, könnyedség jellemzi.

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)

Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2018. szeptember 28.
Termésátlag 60 q/ha

Bati Kereszt dűlő
A4-1 klón, telepítve 2002
1 ha, 4700 tőke
Északi fekvésű, védett lejtő
275-280m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)

Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2019. október 9.
Termésátlag 70 q/ha

Bati Kereszt dűlő
A4-1 klón, telepítve 2002
1 ha, 4700 tőke
Északi fekvésű, védett lejtő
275-280m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
2020-tól certifikált bio átállás alatt

Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. október 6-án
Termésátlag: 68 q/ha

Bati Kereszt dűlő
A4-1 klón, telepítve 2002
1 ha, 4700 tőke
Északi fekvésű, védett lejtő
275-280m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró

2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A Baranya-völgyben már augusztus közepén megjelentek a töppedt bogyók. A szüretet közvetlen az esküvőnket követően, augusztus 21-én nagy tempóban kezdtük, amin egy kétnapos szeptember eleji eső (90-100mm) lassított egy keveset. A Bati Kereszt, mint minden évben, most is az utolsó kékfrankos volt, amit behoztunk a présházba.

Utólag visszatekintve a 2018-as borok meglehetősen élesek és koncentráltak, ami a nagyon gyors, szélsőséges vegetációs körülményeknek köszönhető. Az aromaprofilt inkább az aszalt gyümölcsök és gyógynövények, meleg fűszerek vezetik.

A 2018-as szüret nagy változásokat hozott. A korábban kísérletként elkezdett borászati eszköztárat: az egész fürtös erjesztéseket és spontán élesztőflóra szaporítását (pied de cuve) és a hosszú héjon tartást elkezdtük nagy tételben, 5000-8000 literes fa- és acél erjesztőkádban is használni. Meg kellett oldanunk, hogy a kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttassuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés acélkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 27 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Az illatában sok nedves föld és némi grafit teszi nagyon fiatalnak ezt a bort, és az évjárathoz képest figyelemre méltó savtartalom, amelyhez jelentős, mérsékelten száraz tanninszerkezet társul. Merész és meglehetősen izmos lecsengés, kifejezett ásványossággal és egy csipetnyi sós ízű karakterrel. Drink or hold.
**** Értékelés: 93 pont

WineAlign, John Szabo MS

15 éves tőkékről származik, egy egyedi, egyetlen dűlőből származó bor, úgy tudom, hogy a jövőben nem fogják palackozni. Ez a fajta klasszikusabb kiadása az ifjabb Zoltán által jegyzett új Heimann prémium, dűlős kínálatban, kiegészülve a fajtajelleges friss fekete gyümölcsökkel, markáns földes fűszerességgel, szárakkal, erdő talajával és füstölős karakterrel. Ízében határozott fogású, nem bőségesen tanninos, zamatos, lédús savakkal, hosszú lecsengéssel. A gyümölcsök lenyűgöző mélysége van a szájban: ez a bor szépen fejlődött, mióta először kóstoltam 2019 novemberében. Összességében klasszikus anyag, kevés fahatásról lehet beszámolni, csak szolid regionális/fajtajellegű karakterről. Igyuk vagy tartsuk 3-5 évig. Kóstolva 2021 decemberében.
***** 91 pont.

Tamlyn Currin, JancisRobinson.com »

A spicy nose that reminds me of Zanzibar curry spice, violets and dark chocolate. Cool, black fruit and then it tastes as if someone emptied a great basket of petals on mossy, leafy forest floor. Violets and dappled shadows moving softly in and out of a black-rock core. Silk and iron tannins dipped in slate dust. This wine hums with a deep inner energy, and it reminds me of the haunting vibration of a didgeridoo. Fine, fine tannins, polished to a glow. (TC)
Drink 2020 – 2024
17,5 points

Dr. Jamie Goode, WineAnorak.com »

A single-vineyard wine, from the most western vineyard, at 280 m (the highest). Wild ferment, and aged in large Hungarian oak barrels (1000 litres, older). This was the last fermented, and because the vintage was compressed they had to use a stainless steel fermenter where it wasn’t possible to do whole-bunch at all. Juicy, spicy and with some black cherry aromatics: sweetly aromatic and enticing. The palate has nice focus and concentration with good acidity under the supple black cherry fruit. Really expressive and vital with sleek, smooth black fruits and hints of tar and citrus peel. Nice black cherry and blackberry fruit. Lovely floral elegance to this wine. This improved greatly being opened in advance. 94/100

Wein.Plus »

Astringent, somewhat earthy fragrance of predominantly dark berries with dried plant and mushroom nuances. Rather firm, lively, tart and juicy fruit, nutty, dried vegetable and earthy tones, some peppery spice, a hint of cocoa and nutty wood, good substance and persistence, quite lively acidity, some salt in the background, herbal and floral nuances, very good, firm, juicy finish. Very good. 88 WP

Paul Kern, Weinkenner.de »

Ein Einzellagen-Kekfrankos aus der höchs­ten Par­zel­le (275 Meter) der Heimanns und der ein­zi­ge Wein, den 2018 Zol­tan ohne Ganz­trau­ben­an­teil ver­go­ren hat. Das macht ihn mol­li­ger, sam­ti­ger und klas­si­scher.

Alder Yarrow, Vinography.com

Medium purple in the glass, this wine smells of wet wool and boysenberry. In the mouth, powdery, creamy tannins wrap around flavors of earth, herbs, mulberry, and flowers. Aged in large Hungarian oak barrels. Excellent acidity. 12.5% alcohol. Score: between 9 and 9.5 

Tomasz Prange-Barczynski, Ferment

More traditional nose, hints of forest fruit, some leafy aromas. Earthy pallet, ripe cherries, great structure, harmonious, well balanced wine. Very juicy. 91 points

A Művelt Alkoholista, Németi Zoltán

A sor egyetlen teljes egészében bogyózott szőlőből készült bora. Tankönyvi kéfrankos, meggymagos aromákkal. Eszköztelen, visszafogott. Kerek, szelíd, kellemesen lágy, az ihatóságot szó nem érheti. Természetes és egyszerűen finom. Mondjuk nem különösebben bonyolult vagy hosszú. 5,5 pont (86/100)

Fogyassza 2020 és 2028 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

Szőlőfajtakékfrankos
Alkohol12.70 %
Maradék cukor2.1 g/l
Összes sav5.1 g/l
Összes kén55 mg/l
Szabad kén17 mg/l
NÉBIH engedélyGSGP
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 10 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült2450 palack (750ml)

Nagy örömmel mutatjuk be a Heimann & Fiai szortiment második évjáratát. A meleg koratavasznak és száraz nyári hónapoknak köszönhetően gyorsan érett a szőlő. Vittük tovább a szelektív kézi szüretet és a tételeink egész fürtökkel történő, spontán erjesztését. A 2019-es boraink nagyon szépen hozzák a Szekszárdon tipikus, érett, könnyen szerethető karaktert. Ezen túl viszont mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a Heimann & Fiai kékfrankosok védjegyének érzünk. Úgy látjuk, hogy 2019 egy csúcs évjárat lesz, mind mennyiségben, mind minőségben.

2019-ben folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 5-22 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Imádom a finoman fűszeres és földes illatot, amelyben rengeteg vörös szilva és érett nektarin található. Eleinte úgy tűnik, mintha a bor csupa friss gyümölcs lenne, de aztán a finom tanninok folyamatosan épülnek, ahogy a bor átfolyik a szájpadláson, súlyt és mélységet adva neki. Mégis selymes és elegáns marad. Drink or hold.
**** Értékelés: 93 pont

A Művelt Alkoholista
Vörös őshonosok a világfajták ellen - I. hely »

Heimann & Fiai Bati Kereszt Kékfrankos 2019
A közhangulatnak nagyon kellett az erős hajrá. Kissé syrah-s jelleg, oregánó, ibolya, áfonya, meggy. Minden szinten történik valami. A korty koncentrált, komplex, fanyar, igazi gyümölcsökkel és igazi savval. Teljesen érett alapanyag, amibe valószínűleg az egész fürtös erjesztés visz zizegést. Hordót egyáltalán nem éreztem.

Wine.Plus »

Fanyar, tiszta illatában főként fekete bogyós gyümölcsök, egy csipetnyi cseresznye, gyógynövények és bors. Feszes, fanyar sötét gyümölcsök, harapós savakkal és fiatalos, finom homokos tanninokkal, szájban tartós, diós jegyek, kevés száraz fűszer és bors, ásványos jegyek, nagyon jó, feszes, fanyar lecsengés.
Nagyon jó. 88 WP
Ajánlott fogyasztás 2022 közepe – 2027+

wbonkowski »

A második évjárat, így most már nyilvánvaló, hogy nem véletlenül... A legkifinomultabb, legelőremutatóbb vörösborok, amiket Magyarországról kóstolok (végre!): Heimannék éteri, dűlős Kékfrankosai.

Fogyassza 2022 és 2030 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% kékfrankos
Alkohol13.50 %
Maradék cukor2.8 g/l
Összes sav5.1 g/l
Összes kén40 mg/l
Szabad kén11 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 10 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült4400 palack (750 ml)

Az átlagosan meleg tavasz lassan induló növekedést hozott. A virágzás kicsit későn, június első napjaiban indult. A hideg és esős időjárásnak köszönhetően a kötődés nem volt tökéletes, sok parcellában 20-30%-os terméskieséssel számolhattunk. A nyár melegen, de komolyabb hőhullámok nélkül zajlott. Az aszályos augusztust, egy kiadós szeptember eleji esőt leszámítva, száraz ősz követte. A kevés, de kiemelkedő minőségű termést a szokásosnál később, szeptember közepén szüreteltük.

2020-ban folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 5-22 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés és szűrés nélkül.

Fogyassza 2023 és 2033 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

Enjoy between 2023-2033
slightly chilled, preferably out of Burgundy glasses.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% Kékfrankos
Alkohol13.00 %
Maradék cukor1.6 g/l
Összes sav5.8 g/l
Összes kén16 mg/l
AllergénekSzulfitokat tartalmaz
Készült3720 palack (750 ml)
A kosárban 
termék
Összesen