Baranya


 

A Baranya-völgy közepén, gyönyörűen körbe napozott parcellákon termeljük ezt a kékfrankost. A völgy maga délkeletre, közvetlen az Alföldre nyílik, így meleg, korai érésű, megbízhatóan tartalmas bort ad.

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)

Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2018. szeptember 7.
Termésátlag 70 q/ha

Baranya-völgy dűlő
A4-1 klón, telepítve 2010-ben
1 ha, 5000 tőke
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró vörösagyag csíkokkal

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)

Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba

2019. szeptember 24-25.
Termésátlag 75 q/ha

Baranya-völgy dűlő
A4-1 klón, telepítve 2010-ben
1 ha, 5000 tőke
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró

Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
2020-tól certifikált bio átállás alatt

Kézi hajtás- és fürtválogatás

Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. szeptember 17. és 25. között
Termésátlag: 48 q/ha

 

Baranya-völgy dűlő
A4-1 klón, telepítve 2010-ben
1 ha, 5000 tőke
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró

2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A Baranya-völgyi Kékfrankosban már augusztus közepén megjelentek a töppedt bogyók. A szüretet közvetlen az esküvőnket követően, augusztus 21-én nagy tempóban kezdtük, amin egy kétnapos szeptember eleji eső (90-100mm) lassított egy keveset. A Baranya-völgyi kékfrankosban számos töppedt fürtöt külön válogattunk, így a teljes érésű fürtök jó savtartalommal, érett csersavakkal és alacsony cukortartalommal jöttek be.

Utólag visszatekintve a 2018-as borok meglehetősen élesek és koncentráltak, ami a nagyon gyors, szélsőséges vegetációs körülményeknek köszönhető. Az aromaprofilt inkább az aszalt gyümölcsök és gyógynövények, meleg fűszerek vezetik.

A 2018-as szüret nagy változásokat hozott. A korábban kísérletként elkezdett borászati eszköztárat: az egész fürtös erjesztéseket és spontán élesztőflóra szaporítását (pied de cuve) és a hosszú héjon tartást elkezdtük nagy tételben, 5000-8000 literes fa- és acél erjesztőkádban is használni. Meg kellett oldanunk, hogy a kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttassuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk.

Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontán erjesztés fakádban
25-30% egész fürttel

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 22 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, durva szűrés után.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Egy csipetnyi tölgy van itt, de a szőlőből származó fűszeres jegyek nagyon hangsúlyosak az illatban, ahol egy csipetnyi pikáns karakter is felfedezhető. Erőteljes és strukturált, ugyanakkor csiszolt és pikáns. Hosszú, enyhén szemcsés lecsengés, sok ásványos karakterrel. Drink or hold.
**** Értékelés: 93 pont

Tamlyn Currin, JancisRobinson.com »

More directly floral than the Bati Kereszt, more open and ready to charm. Violets and Victoria plums hasped into tannins with the grip of a child’s hand, the lightness of gauze and the texture of velvet. It doesn’t have the stone spine of the Bati but it has a suppleness and acidity that is finely etched into the body of the wine, making it precise but without any sharp edges. Long and fragrant with a dryad-like connection to the earth. (TC) 12.5%
Drink 2020 – 2025
17,5 points

Dr. Jamie Goode, WineAnorak.com »

12.5% alcohol. A newer valley that was a forest until the 1960s. Single lot, 25% whole bunch in a five-ton wooden fermenter. This wine has a real smoothness and silkiness to it, allied to freshness. There’s some lushness and depth to this wine, but also it has some good structure under the fruit. Supple and bright with fresh red cherry and raspberry fruit, as well as some tarry, spicy notes. Structured, showing fresh acidity and a tapering, lively finish. Grainy and supple. This has lovely balance and poise. 93/100

Paul Kern, Weinkenner.de »

Ein Einzellagen-Kekfrankos mit 25 Pro­zent Ganz­trau­ben ver­go­ren. Das ver­leiht ihm eine mar­kan­te Kräu­t­rig­keit, Gra­phit­tö­ne, rote Papri­ka und eine dezen­te Fruch­tig­keit, die an Sauer­kir­sche und Cran­ber­rys erin­nert.

Wein.Plus »

Slightly nutty and dried plant to herbaceous scent of black and a little red berries with peppery, spicy and floral nuances. Rather tart fruit with nutty and slightly woody tones, dried vegetable nuances on the palate, relatively mellow tannin, slightly fungal notes and a little pepper, smoky traces, certain persistence, good, somewhat woody finish. Very good. 86 WP
 

Alder Yarrow, Vinography.com

Medium garnet purple in the glass, this wine smells of exotic flowers and mulberries. In the mouth, incredibly smooth supple tannins drape like gauze over beautifully stony fruit tinged with herbs and flowers. Somewhat tightly wound at this point but regal in disposition. A stunner. Fermented with 20-25% whole cluster and aged in large Hungarian oak. 12.5% alcohol. Score: between 9 and 9.5

Tomasz Prange-Barczynski, Ferment

„Warmer” kékfrankos, very elegant, well balanced and structured wine with straight fruity, slightly herbacious aromas, full-bodied but not to heavy, spicy and long. 92 points

A Művelt Alkoholista, Németi Zoltán

Több izgalom, több gyümölcs – édes bogyósok, meg bors a kocsányból. Kellemesen filigrán, ivós, nagyon puritán. Természetes, de nem extrém stílusú, tisztasága nem kérdéses. Ismét, fogyaszthatóság, gördülékenység mindenek előtt. Új szekszárdi dimenzió. 6 pont (88/100)

Fogyassza 2020 és 2028 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból

Szőlőfajtakékfrankos
Alkohol12.50 %
Maradék cukor1.3 g/l
Összes sav5.3 g/l
Összes kén56 mg/l
Szabad kén22 mg/l
NÉBIH engedélyGSGN
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 10 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült4960 palack (750ml)

Nagy örömmel mutatjuk be a Heimann & Fiai szortiment második évjáratát. A meleg koratavasznak és száraz nyári hónapoknak köszönhetően gyorsan érett a szőlő. Vittük tovább a szelektív kézi szüretet és a tételeink egész fürtökkel történő, spontán erjesztését. A 2019-es boraink nagyon szépen hozzák a Szekszárdon tipikus, érett, könnyen szerethető karaktert. Ezen túl viszont mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a Heimann & Fiai kékfrankosok védjegyének érzünk. Úgy látjuk, hogy 2019 egy csúcs évjárat lesz, mind mennyiségben, mind minőségben.

2019-ben folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádakban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 24 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül és durva kovaföld szűréssel.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Nagyon mély és finom, a piros és kék gyümölcsök nagyon széles spektrumával, valamint finom gyümölcskenyérfűszerességgel. Koncentrált és strukturált, a nagyvonalú, finom tanninok sok lendületet adnak a befejezésben, anélkül, hogy súlyt adnának neki. Drink or hold.
**** Értékelés: 94 pont

Wine.Plus »

Fanyar, fiatalos, elég határozott illatú fekete bogyós gyümölcsök, egy kis szárított növény és virág aromákkal, egy csipetnyi dohány és némi bors. Szilárdan szőtt, fanyar sötét gyümölcsök, diós, földes és dohányos jegyek, szárított gyógynövények a háttérben, borsos és borókás jegyek, tartós, közepes erő és nagyon enyhe melegség, egy csipetnyi kakaó és kávé, nagyon jó, határozott, fanyar lecsengésű, sötét nedűvel.
Nagyon jó. 89 WP.
Ajánlott fogyasztás 2023–2028+

wbonkowski »

A második évjárat, így most már nyilvánvaló, hogy nem véletlenül... A legkifinomultabb, legelőremutatóbb vörösborok, amiket Magyarországról kóstolok (végre!): Heimannék éteri, dűlős Kékfrankosai.

Fogyassza 2021 és 2030 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% kékfrankos
Alkohol13.50 %
Maradék cukor2.0 g/l
Összes sav5.6 g/l
Összes kén67 mg/l
Szabad kén12 mg/l
Allergénekszulfitokat tartalmaz
Zárás módjaDIAM 10 – garantáltan dugóhiba mentes
eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Készült3100 palack (750 ml)

Az átlagosan meleg tavasz lassan induló növekedést hozott. A virágzás kicsit későn, június első napjaiban indult. A hideg és esős időjárásnak köszönhetően a kötődés nem volt tökéletes, sok parcellában 20-30%-os terméskieséssel számolhattunk. A nyár melegen, de komolyabb hőhullámok nélkül zajlott. Az aszályos augusztust, egy kiadós szeptember eleji esőt leszámítva, száraz ősz követte. A kevés, de kiemelkedő minőségű termést a szokásosnál később, szeptember közepén szüreteltük.

2020-ban folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.

A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.

Spontás erjesztés tradícionális fakádakban és műanyagkádban

Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 24 nap után
Spontán almasavbontás

8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban

Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül és durva kovaföld szűréssel.

JamesSuckling.com

Rendkívül fűszeres és egzotikus illat, amely nem hagy kétséget. Nagyon koncentrált és zamatos, mégis karcsú és precíz. Lenyűgöző ásványos frissesség a hosszú lecsengésben, ahol a finom tanninok annyira fontosak, de alig mutatják magukat, csak a legvégén, annyi energiát adva hozzá. Igya meg most, vagy tartsa meg későbbre.
95 pont

Fogyassza 2023 és 2033 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.

A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

Szőlőfajta100% Kékfrankos
Alkohol13.50 %
Maradék cukor2.5 g/l
Összes sav5.9 g/l
Összes kén23 mg/l
AllergénekSzulfitokat tartalmaz.
Zárás módjaDIAM10
Készült4242 palack (750 ml)
A kosárban 
termék
Összesen