Szőlő
Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)
Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2018. szeptember 7.
Termésátlag 70 q/ha
Termőhely
Baranya-völgy dűlő
A4-1 klón, telepítve 2010-ben
1 ha, 5000 tőke
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró vörösagyag csíkokkal
Szőlő
Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
(2020-tól certifikált bio átállás alatt)
Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2019. szeptember 24-25.
Termésátlag 75 q/ha
Termőhely
Baranya-völgy dűlő
A4-1 klón, telepítve 2010-ben
1 ha, 5000 tőke
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró
Szőlő
Tervszerű, okozati növényvédelem
Rovarirtó és gyomirtó-használat mentesen
2020-tól certifikált bio átállás alatt
Kézi hajtás- és fürtválogatás
Kézi szüret 15 kilós ládákba
2020. szeptember 17. és 25. között
Termésátlag: 48 q/ha
Termőhely
Baranya-völgy dűlő
A4-1 klón, telepítve 2010-ben
1 ha, 5000 tőke
DK tájolású teraszok
200-210m tengerszint feletti magasságban
vastag lösztakaró
Évjárat
2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A Baranya-völgyi Kékfrankosban már augusztus közepén megjelentek a töppedt bogyók. A szüretet közvetlen az esküvőnket követően, augusztus 21-én nagy tempóban kezdtük, amin egy kétnapos szeptember eleji eső (90-100mm) lassított egy keveset. A Baranya-völgyi kékfrankosban számos töppedt fürtöt külön válogattunk, így a teljes érésű fürtök jó savtartalommal, érett csersavakkal és alacsony cukortartalommal jöttek be.
Utólag visszatekintve a 2018-as borok meglehetősen élesek és koncentráltak, ami a nagyon gyors, szélsőséges vegetációs körülményeknek köszönhető. Az aromaprofilt inkább az aszalt gyümölcsök és gyógynövények, meleg fűszerek vezetik.
Feldolgozás és erjesztés
A 2018-as szüret nagy változásokat hozott. A korábban kísérletként elkezdett borászati eszköztárat: az egész fürtös erjesztéseket és spontán élesztőflóra szaporítását (pied de cuve) és a hosszú héjon tartást elkezdtük nagy tételben, 5000-8000 literes fa- és acél erjesztőkádban is használni. Meg kellett oldanunk, hogy a kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttassuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk.
Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.
Spontán erjesztés fakádban
25-30% egész fürttel
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 22 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban
Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül, durva szűrés után.
Értékelések
JamesSuckling.com, Stuart Pigott
Egy csipetnyi tölgy van itt, de a szőlőből származó fűszeres jegyek nagyon hangsúlyosak az illatban, ahol egy csipetnyi pikáns karakter is felfedezhető. Erőteljes és strukturált, ugyanakkor csiszolt és pikáns. Hosszú, enyhén szemcsés lecsengés, sok ásványos karakterrel. Drink or hold.
**** Értékelés: 93 pont
Tamlyn Currin, JancisRobinson.com »
More directly floral than the Bati Kereszt, more open and ready to charm. Violets and Victoria plums hasped into tannins with the grip of a child’s hand, the lightness of gauze and the texture of velvet. It doesn’t have the stone spine of the Bati but it has a suppleness and acidity that is finely etched into the body of the wine, making it precise but without any sharp edges. Long and fragrant with a dryad-like connection to the earth. (TC) 12.5%
Drink 2020 – 2025
17,5 points
Dr. Jamie Goode, WineAnorak.com »
12.5% alcohol. A newer valley that was a forest until the 1960s. Single lot, 25% whole bunch in a five-ton wooden fermenter. This wine has a real smoothness and silkiness to it, allied to freshness. There’s some lushness and depth to this wine, but also it has some good structure under the fruit. Supple and bright with fresh red cherry and raspberry fruit, as well as some tarry, spicy notes. Structured, showing fresh acidity and a tapering, lively finish. Grainy and supple. This has lovely balance and poise. 93/100
Paul Kern, Weinkenner.de »
Ein Einzellagen-Kekfrankos mit 25 Prozent Ganztrauben vergoren. Das verleiht ihm eine markante Kräutrigkeit, Graphittöne, rote Paprika und eine dezente Fruchtigkeit, die an Sauerkirsche und Cranberrys erinnert.
Wein.Plus »
Alder Yarrow, Vinography.com
Medium garnet purple in the glass, this wine smells of exotic flowers and mulberries. In the mouth, incredibly smooth supple tannins drape like gauze over beautifully stony fruit tinged with herbs and flowers. Somewhat tightly wound at this point but regal in disposition. A stunner. Fermented with 20-25% whole cluster and aged in large Hungarian oak. 12.5% alcohol. Score: between 9 and 9.5
Tomasz Prange-Barczynski, Ferment
„Warmer” kékfrankos, very elegant, well balanced and structured wine with straight fruity, slightly herbacious aromas, full-bodied but not to heavy, spicy and long. 92 points
A Művelt Alkoholista, Németi Zoltán
Több izgalom, több gyümölcs – édes bogyósok, meg bors a kocsányból. Kellemesen filigrán, ivós, nagyon puritán. Természetes, de nem extrém stílusú, tisztasága nem kérdéses. Ismét, fogyaszthatóság, gördülékenység mindenek előtt. Új szekszárdi dimenzió. 6 pont (88/100)
Ajánlásunk
Fogyassza 2020 és 2028 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból

eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Évjárat
Nagy örömmel mutatjuk be a Heimann & Fiai szortiment második évjáratát. A meleg koratavasznak és száraz nyári hónapoknak köszönhetően gyorsan érett a szőlő. Vittük tovább a szelektív kézi szüretet és a tételeink egész fürtökkel történő, spontán erjesztését. A 2019-es boraink nagyon szépen hozzák a Szekszárdon tipikus, érett, könnyen szerethető karaktert. Ezen túl viszont mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a Heimann & Fiai kékfrankosok védjegyének érzünk. Úgy látjuk, hogy 2019 egy csúcs évjárat lesz, mind mennyiségben, mind minőségben.
Feldolgozás és erjesztés
2019-ben folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.
A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.
Spontás erjesztés tradícionális fakádakban és műanyagkádban
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 24 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban
Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül és durva kovaföld szűréssel.
Értékelések
JamesSuckling.com, Stuart Pigott
Nagyon mély és finom, a piros és kék gyümölcsök nagyon széles spektrumával, valamint finom gyümölcskenyérfűszerességgel. Koncentrált és strukturált, a nagyvonalú, finom tanninok sok lendületet adnak a befejezésben, anélkül, hogy súlyt adnának neki. Drink or hold.
**** Értékelés: 94 pont
Wine.Plus »
Fanyar, fiatalos, elég határozott illatú fekete bogyós gyümölcsök, egy kis szárított növény és virág aromákkal, egy csipetnyi dohány és némi bors. Szilárdan szőtt, fanyar sötét gyümölcsök, diós, földes és dohányos jegyek, szárított gyógynövények a háttérben, borsos és borókás jegyek, tartós, közepes erő és nagyon enyhe melegség, egy csipetnyi kakaó és kávé, nagyon jó, határozott, fanyar lecsengésű, sötét nedűvel.
Nagyon jó. 89 WP.
Ajánlott fogyasztás 2023–2028+
wbonkowski »
A második évjárat, így most már nyilvánvaló, hogy nem véletlenül... A legkifinomultabb, legelőremutatóbb vörösborok, amiket Magyarországról kóstolok (végre!): Heimannék éteri, dűlős Kékfrankosai.
Ajánlásunk
Fogyassza 2021 és 2030 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.
Szekszárd Palack
A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.

eCap 100% újrafelhasználható alu kapszula
Évjárat
Az átlagosan meleg tavasz lassan induló növekedést hozott. A virágzás kicsit későn, június első napjaiban indult. A hideg és esős időjárásnak köszönhetően a kötődés nem volt tökéletes, sok parcellában 20-30%-os terméskieséssel számolhattunk. A nyár melegen, de komolyabb hőhullámok nélkül zajlott. Az aszályos augusztust, egy kiadós szeptember eleji esőt leszámítva, száraz ősz követte. A kevés, de kiemelkedő minőségű termést a szokásosnál később, szeptember közepén szüreteltük.
Feldolgozás és erjesztés
2020-ban folytattuk és némileg tovább is fejlesztettük az egy évvel korábban elkezdett borászati eljárásainkat. A beérkezett szőlő, válogatás után részben egész fürtökkel együtt dolgoztuk fel, majd saját élesztőflórájával erjesztettük.
A kierjedt szőlőtörkölyt, benne a kocsányokkal, a lehető legkíméletesebben juttattuk a présbe, ezért a törkölyszivattyú helyett dupla kézi munkával, lapátot és big box-ot használtunk. Az új felfogású erjesztés soha korábban nem tapasztalt frissességet és ízhosszúságot hozott a kékfrankosainkba, amit rövidebb nagyhordós érleléssel őrzünk meg.
Spontás erjesztés tradícionális fakádakban és műanyagkádban
Visszafogott extrakció napi 2x körfejtéssel
Szivattyú nélkül préselve 24 nap után
Spontán almasavbontás
8 hónapig nagyhordós érlelés
1000 literes magyar ászokhordókban
Palackozás a Heimann birtokon
derítés nélkül és durva kovaföld szűréssel.
Értékelések
JamesSuckling.com
Rendkívül fűszeres és egzotikus illat, amely nem hagy kétséget. Nagyon koncentrált és zamatos, mégis karcsú és precíz. Lenyűgöző ásványos frissesség a hosszú lecsengésben, ahol a finom tanninok annyira fontosak, de alig mutatják magukat, csak a legvégén, annyi energiát adva hozzá. Igya meg most, vagy tartsa meg későbbre.
95 pont
Ajánlásunk
Fogyassza 2023 és 2033 között
enyhén behűtve, burgundi pohárból.
Szekszárd Palack
A „Szekszárd Palack” egy erős borvidéki összefogás eredménye. Szigorú érzékszervi bírálatnak megfelelt, kizárólag szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borok tölthetők bele.
