Rólunk írták


"Heimann Zoltán ismét büszkévé tett a magyar kékfrankosra!" – Wine Ghosts Podcast Ep. 52.

2021. május 8. Wine Ghosts Podcast, Vass Máté sommelier 

"Ebben az epizódban egy fiatal magyar borászt mutatunk be, aki ismét büszkévé tett Kékfrankosra. Ifjabb Heimann Zoltán, miután Geisenheimben, valamint Európa legnevesebb birtokain (például Clemens Busch és Franz Weninger) tökéletesítette borász szerszámkészletét, visszatért hazájába, Szekszárdra, hogy a már jól bejáratott családi birtokán egy új projektet indítson el. Bár még csak a harmincas évei elején jár, Zoltánnak már most világos és ízletes elképzelése van arról, hogy mire képes a dél-magyarországi Szekszárd terroirja két történelmi al Kárpát-medencei vörösborszőlő segítségével: Kadarka és Kékfrankos. Három zseniális Heimann&Fiai borszellemet (2 Kékfrankos és 1 Kadarka) kóstoltunk együtt, miközben beszélgettünk a fajtákban rejlő lehetőségekről és kedvtelésekről, a dél-magyarországi borvidékről, biodinamikus szőlőművelésről, magyar konyháról, alacsony beavatkozású borkészítésről és arról, hogy mit tartogat számára a jövő. Egy különösen bátorító és élvezetes beszélgetés olyasvalakivel, akire érdemes odafigyelni!"

Meghallgatom (EN)
Családi Szkanderbajnokság – VinCE Magazin

2021. májusi szám, Vancsik Ivett, VinCE Magazin

Pincelátogatásunkon ezúttal a Heimann Pincészethez látogatunk el, Vancsik Ivett faggatja apát és fiát a generációváltás pozitív oldalairól, de szó lesz a bukkanókról is. A riportban egy kicsit bepillanthatunk a kulisszatitkok mögé is: hogyan élik mindennapjaikat a borászatnál, mi az, ami az egyes családtagok számára igazán számít és milyen elvek köré építkezve próbálnak bízni egy szebb jövőben.

További info itt
Zavartalan napsütés – Szekszárd 2017 – A Művelt Alkoholista

2021. április 26. Alföldi Merlot

"A globális felmelegedés hatására a zeitgeisttal együtt rezdülő, instagram-kompatibilis borász egyre feljebb húzódik a domboldalon, kerüli a déli kitettséget, nem epilálja a fürt körül a lombot és iskolakezdéskor már javában szüretel. Magyar szempontból én továbbra is korainak érzem a félelmet az érettségtől, főként, ha vörösekről van szó, és még mindig tudok örülni a napfényes nyaraknak."

Heimann Franciscus 2017
Sötét és mély, mint egy skandi noir. Az illat szójaszószos, dohányos, őszibarackos és cseresznyés, minden szögből mást mutat. Kóstolva izmos, energikus és egzotikus. Én már festetni fogom a hajam, amikor ez a bor még vígan ficánkol. 7-8 pont és 8000 Ft. Ennyi pénzért is jó vétel.

Heimann Birtokbor 2017
Különös kompozíció. A névtől elvárható minőséget, helyesebben alapanyagot és koncentrációt megkapjuk. Ám az alkotóelemek négy évvel a szüret után is keresik a közös hangot. Szerintem meg fogják találni, de nem holnap. 5-6 pont és 4000 Ft.

Elolvasom
Az egyik legsikeresebb hazai borászat generációváltásához sok próbálkozás és egy új termékcsalád kellett. De most itt van! – Forbes.hu

2021. április 20. Forbes.hu, Bánlaki Stella

Ebben a családban sikeres a generációváltás, de ehhez egy fél koncepcióváltás, azaz egy új és merészen újító termékcsalád kellett. Az ország egyik legismertebb borász családja, a szekszárdi Heimann nemrég egy almárkával jelentkezett – és bár ez már ifjabb Heimann Zoli egyértelmű jele a családi cégben, a márkanév éppen a családról és az újabb és újabb generációkról szól.

Elolvasom
Heimann & Fiai: „Kadarka-Man“ vörösborai – Weinkenner.de

2021. április 13., Paul Kern, Weinkenner.de

A fiatal Heimann Zoltán emelkedő csillag Magyarországon. Vörösborai egyszerre inspirálnak és polarizálnak.

Vörösborainak „szelídebbeknek és könnyebbeknek” kell lenniük - mondja Heimann Zoltán. A 33 éves férfi geisenheimi borászati ​​tanulmányai után évekig utazott Franciaországban, Olaszországban és Ausztráliában, majd hazatért szülei szekszárdi pincészetébe - hogy itt kezdje meg az ország egyik legizgalmasabb bortermesztési projektjét (...)

Elolvasom (DE)
Szekszárd Kadarka a lengyel Wine O'Clock oldalon

2021. április 8. Piotr Wdowiak

Heimann & Fiai
Szekszárd Kadarka 2019
The nose brings a delightful blend of raspberry and sour cherry with a touch of forest litter. The mouth is spacious, hedonistically sour, bursting with fresh fruit (again raspberry and cherry) with a subtle stone bitterness. Fruit eruption in the service of refreshment. Despite its airy character, it performed well with the rib eye steak.
***** very good

Elolvasom (PL)
"Hungary 2021" – A Decanter Guide to the wines, regions and styles

2021. április, az angliai Decanter Magazin melléklete

Heimann & Fiai
Porkoláb-völgy Kadarka 2019 Szekszárd 
91 points. This wine has a very pale delicate ruby colour, but there is great fruit intensity on the nose. Bursting with sweet red berry fruits, almost like sugar-coated cherry and cranberry with over-ripe raspberry. The fruit aromas are uplifted by a fresh floral character, while there is a silky texture with focused acidity carrying the flavours through to the finish. TC Drink 2021-2025 Alc 12%

Kékfrankos tematikus teszt a Pécsi Borozóban

2021. március 25. Pécsi Borozó

Két kékfrankosunk végzett a Top 20-ban!!

Heimann & Fiai
Szívem Kékfrankos 2018 Szekszárd
93 pont. Izgalmas illat, nem kirobbanóan intenzív, de egzotikus, keleti fűszerek, frissen sajtolt meggylé és érett szilva keveredik benne. Szájban élénk, van benne zsizsegés, van benne élet, kávéhoz hasonló gyümölcssavak, sok fűszer, sok meggy. Kicsit nyers és ress egyik oldalról, kicsit puncsos meggyszörp a másik oldalról. Fiatal és egyértelműen felfele tart.

Heimann & Fiai
Szekszárd Kékfrankos 2018
90 pont. Lilás szín, visszafogott illat, élénk savak, nagyon üde, rengeteg gyümölccsel. Ibolya és cseresznye, ásványosság, egyszerre laza és mutat mélységet is. Nem klasszikusan, könnyen emészthető kékfrankos, de egy natúr, bizsumentes tisztaság van benne.

Elolvasom (PDF)
„Minden bornak megvan a leülepedett rezüméje” – Interjú Heimann Ágival – Bortársaság Magazin

2021. március 2. Bortársaság Magazin

A Heimann birtokot közel harminc éve építgeti a család, jelenleg a házaspár, Zoltán és Ági, illetve nagyobbik gyermekük, az ifjabbik Zoltán vezetésével. Ági korábban a borkészítésért volt felelős, miután fia diplomás borászként tért haza külföldi gyakorlatáról, újraosztották a feladatokat. Azóta általánosabb szerepben van, a borkészítés apró rezdüléseitől kezdve a vendéglátásig minden területre rálát. A borkészítés aktuális tendenciáiról, az igazi Heimann stílusról és az új Agnus és a Franciscus történetéről is beszélgettünk.

Elolvasom
Szekszárd Kadarka a német Effilee Magazinban

Effilee #56. Frühjahr 2021, Ursula Heinzelmann

H&F Szekszárd Kadarka 2019
Ein Wort genügt: vergnüglich. Okay, vielleicht zwei: höchst vergnüglich. Eine Balance aus feiner Frucht und runder Säure, unprätentiös und durch diskrete herbe Tannine alles andere als banal. Der transparente, hell-rote Wein lässt an Himbeeren, Blaubeeren, Erdbeeren, Brombeeren denken, ein paar Johannisbeeren, vielleicht sogar eine Preiselbeere... Wie ein Dessert namens Fruits rouges, rote Früchte, auf der Terrasse das Café Marly im Louvre: Statt Pâtisserie-Werkelei nur frische Beeren aus etwas Himbeercoulis.

Heimann & Fiai (Söhne), das ist Zoli Heimann, der im elterlichen Weingut in Szekszárd im Süden Ungarns einen neuen Stil entwickelt, mit Kékfrankos und Kadarka. "Werkzeuglos ausgebaut" sagt er in seinem wunderbar ungarischen Deutch, "Nichtsmacherweine." Das ist natürlich bescheidene Tiefstapelei, so Einfaches erfordert Sorgfalt im Weinberg, händische Selektion, die Umstellung aus Bio, und schon Zolis Elterne haben an besseren Rebmaterial vor allem für den Kadarka gearbeitet. Der reift unregelmäßig und ist botrytisanfällig, die Weine sind hell und säurebetont – "Egal", sagt Zoli, "Ich mag das einfach." Es ist eine wahnsinnig gekonnte Gratwanderung, so wenig zu wagen. In Kürze kommt die Einzallagen-Version auf den Markt, Porkoláb-völgy, 2019 erstmal in Tonamphoren ausgebaut, der den Balanceakt noch mehr auf die Spitze treibt.

Ich mag das. Ganz einfach.

Elolvasom (PDF)
Eine Schüssel Ungarn - Halászlé mit Kadarka - STERN

2021. február 11. Bert Gamerschlag

Heute servieren wir Ihnen ein paar komplizierte Namen, die kombiniert aber wunderbar munden: Halászlé mit Kadarka.

Im vergangenen Sommer lud man mich zur Onlineverkostung mehrerer Weine eines ungarischen Winzers. Ich sagte zu und erhielt die Flaschen schon Wochen vorab, weshalb ich ihren Kontext bereits vergessen hatte, als ich eines Abends durs­tig zwei der Flaschen auf­ und mich über sie hermachte. Eine sprach mich besonders an – ein heller Rotwein samtiger Ausprä­gung, staubtrocken, frei von Gerbstoffen und nuanciert fruchtig. „Szekszárd“, sagte das Etikett. Sagte mir nichts.

„Zu welcher Speise trinken Sie das?“, fragte ich ihn. Antwort: „Zu unserer Fisch­suppe Halászlé.“

Elolvasom (PDF)
10 kiváló bor 100 złoty (7000 Ft) alatt – Winicjatywa

2021. január 29. Wojciech Bonkowski

Heimann Bati Kereszt Kékfrankos, Szekszárd 2018
Outstanding kékfrankos - perhaps (along with mates Baranya-völgy and Szívem) the best Hungarian red wine I have ever drank. And it is also because it completely rejects the "Hungarian disease" of excessive barrels, extracts and alcohol, and without any complexes throws itself into the vortex of the new world modernity: low alcohol, minimal extraction, thanks to which tannins are precisely and wonderfully digestible, and so far overwhelmed with makeup the true character of kékfrankos - cherries, cranberries, even rose petals - can finally be fully expressed. Let's face it, making such a "different" wine in the womb of conservative Hungarian winemaking is an act of courage - an additional point, but the wine is outstanding and will convince everyone (Rafa-Wino, 93.99 PLN). ♥♥♥♥♡

Elolvasom (PL)
Ezt a tíz vörösbort imádtuk 2020-ban – Gusto

2020. december 25. Kling József

Heimann & Fiai Bati Kereszt Kékfrankos 2018
Egy borászatról, egy birtokról beszélünk, de immár két markánsan elkülönülő brandről. A klasszikus címkék alatt továbbra is a világfajták és a cuvée-k, a Heimann & Fiai újragondolt vignettái alatt viszont kizárólag Szekszárd-tipikus kadarkák és kékfrankosok jelennek meg. Idén már hivatalosan is organikus minősítést kap a teljes Heimann birtok.

Mély szín. Hűvös, gazdag, fűszeres illatában erdei gyümölcsök, menta, áfonya, leheletnyi ánizs, gyanta, szerecsendiót idéző finom fűszeres hangulat.

A hordó finoman tapintható, még nem integrálódott teljesen, de már inkább hozzáad, mint elvesz belőle. A test telt és sűrű, a tannin kifinomult, kedves, bársonyos. A 12,5 százalék alkohol üdítő.

Elolvasom
Kékfrankosban, kadarkában Szekszárd Interjú ifj. Heimann Zoltánnal – Pécsi Borozó

2020. november 30. Győrffy Zoltán

A Heimann Családi Birtok kívül-belül megújulásban. Egy ideje nem jártam az Iván-tetőn, nekem újdonság volt a parkoló, az új kóstoló, a nyílászáróktól a feliratozásig úgy modern, hogy megőrizte a régi báját is. De újdonságok vannak a pincében és a borboltban is, tisztul-szűkül a Heimann-szortiment és megjelent a Heimann & Fiai márka. A fiúk közül a borásszal beszélgettünk el egy pohár Porkoláb-völgy kadarka mellett. Interjúnk a 2020. őszi lapszámban jelent meg.

Elolvasom
Heimann & Fiai: Izgalmas kadarka és kékfrankos Magyarországról – WineAnorak.com

2020. november 25. Jamie Goode

"I asked him how his interest in the indigenous varieties started. ‘There are two answers, he replid. ‘First, taste: I started appreciating Kadarka first. It is a lightly coloured big-bunch variety. The wines are never big or bombastic, it has always been a drinking wine.’ He cited deliciacy and charm as its hallmarks.

And second, he wanted to do something that better showed off what Kekfrankos was capable of. ‘Kékfrankos is completely different. ‘There are 8000 hectares in Hungary,’ he says, ‘but it doesn’t have good reference points: the wines are either simple reds fermented in stainless steel, and at the high end it was made in a Bordeaux or international style with overripe berries and some new barrels.’ He adds that, ‘after tasting our wines for some years, I saw that whenever we age Kekfrankos for longer it loses some of its primary character.’"

Elolvasom (EN)
Nagykarácsony: Ünneplő Vörös – A Művelt Alkoholista

2020. november 17. Alföldi Merlot

Heimann Barbár 2017
A Merengő mellett a másik csúcs. Nagy is, komplex is, egyedi is. Odasújt, de nem bánod. A koncentráció, az ízmélység, a sav, a tannin alapján nagyívű pályafutás előtt áll. Az illat sötétebb és titokzatosabb, mint bármelyik más boré a mezőnyben. A fekete csokoládé és a kék virágok mellett, a spektrum kék- és feketebogyós széle felé húz. Rétegzett, súlyos és energikus korty, az egész szájat betöltő ízekkel. Masszív tannin, de nem húz, nem szárít. A gyengébb 2015-ös és 2016-os után ez újra méltó a régi Barbárok híréhez. 7-8 pont és 8950 Ft.

Elolvasom
Kulcskérdés a hitelesség: Interjú ifjabb Heimann Zoltánnal – Dining Guide

2020. november 7. Haranghy Orsolya

A fiatalabb Heimann Zoltánban minden egyesül, amire nagy szüksége van a hazai borász szakmának. Komoly külföldi iskolákat végzett, szüretelt Olaszországtól Ausztráliáig, de a szíve és a név hazahúzta. Szekszárd szerelmese, de nem lila ködön át látja a borvidéket, és keresi benne a még kiaknázatlan potenciált. Mindehhez elképesztően energikus és lendületes, egy igazi éber álmodozó. A sokat kritizált Y-generáció képviselője, aki a sztereotípiákkal szembemenve rengeteg munkát tesz a víziói megvalósításába. Ifjabb Heimann Zoltánnal beszélgettünk.

Elolvasom
Kitekintő: Heimann & Fiai Portfóliókóstoló Győrben – Bohemian Wine Souls

2020. szeptember 10. Winesouls

Érdeklődve és bevallom szkeptikusan álltam hozzá az új brand alatt piacra került borokhoz. No, természetesen mindez a kóstolás előtt zajlott le bennem és kíváncsian vártam, hogy mit mesél majd a fiatal borász az alkotásairól.

Elolvasom
Szekszárd's champion of local grapes – JancisRobinson.com

2020. augusztus 5. Tamlyn Currin

"'The last 30–50 years have all been about international varieties, but I’ve realised that now we must move to indigenous varieties’, says Zoltán senior. He turns thoughtful as we stand among his experimental Kadarka vines. ‘I trained as an economist, worked as one’, he grins and rubs his fingers together in a mock Scrooge gesture. ‘My job was quantitative: to take the vineyard from 0.5 ha to 25 ha; the cellar from 10 square metres to 100, from using chemicals to being organic. But things have changed. Now you have to learn everything from scratch again and re-learn. Zoli will bring finesse. His job is qualitative. He is now introducing green cover crops and learning what works best for their vineyards.’"

Elolvasom (PDF)
Hungarian Wine Overview with Zoltán Heimann Jr. – Wine for Normal People Podcast

2020. július 14. Elizabeth Schneider

Zoltán Heimann of Heimann & Fiai Winery helps present the wines of Hungary.

He keeps me on task with the proper pronunciations (very hard and the reason it’s taken me so long to cover this country, honestly!), and gives us an overview of what we can expect from Hungary and its wines, before focusing in more on his beloved region of Szekszárd (sex-ARD), known mostly for its famous Kadarka red wine. The Heimanns have a long history of farming in Hungary, and Zoltán has a global view from his education at Geisenheim in the Rheingau Region of Germany (one of the best wine schools in the world). He has a lot to teach us about Hungarian wine – its history, its geography, its grapes, its wines, and its future, which he is helping drive.

Meghallgatom (en)
Heimann Zoltán: Elfogadtuk, hogy itt most megállt az élet – Napi.hu

2020. június 29. Szabó M. István

Szándékosan lépett vissza minden más kötelezettségvállalástól az egyik legismertebb szekszárdi családi borászat vezetője, hogy kizárólag a maga kezdeményezte generációváltásra fókuszáljon. A 25 hektárról évente 150 ezer palack bort értékesítő Heimann család márciusban új korszak kezdetére és jól előkészített ünneplésre készült, amikor a koronavírus miatt mindent újra kellett tervezni a térképen.

Elolvasom
Zsírégetés – Dél-pannon 2017 – A Művelt Alkoholista

2020. június 22. Alföldi merlot

Heimann Barbár 2017
Illatban egy testhosszal a mezőny előtt: árnyalatokban gazdagabb és eredetibb, mint a többi. Az erdei gyümölcsös jegyek mellett fűszeres, virágos, mentás, csokoládés. Kóstolva koncentrált és élénk, krémes és vastag. Feltételezem, hogy az aromák, a sav és a tannin tekintetében is a tannat adja az extra dimenziókat. A nyári melegben olykor túl soknak hatott a töménység. Az anyag minősége és az energia mennyisége azt sejteti, hogy messzire fog jutni. 7-8 pont és 8950 Ft.

Helyszíni szemle ősbemutatóval – Heimann & Fiai – A Művelt Alkoholista

2020. március 29. Németi Zoltán

A pince elmúlt években folytatott kísérletei egy új brandben teljesednek ki 2020-ban: a Heimann & Fiai név alatt kizárólag helyi fajták jelennek meg, a 2018-as évjárattal kezdve. A két kadarkát és öt kékfrankost magába foglaló sorozat közös jellemzői a visszafogott alkoholtartalom (jellemzően 12%), a spontán erjesztés, a nagyméretű hordók használata, valamint az alacsony kénszint és nem utolsósorban a nagyvilág (elsősorban talán az Újvilág, ill. Európában a melegebb klímás borvidékek) vörösbor termelőit évek óta lázban tartó egész fürtös erjesztés (melynek során szüretkor a termés kisebb-nagyobb részét nem bogyózzák le, hanem egyszerűen beleöntik az erjesztőbe, a zúzott-bogyózott szőlő közé, alá vagy fölé, ízlés szerint).

Az alkalom, illetve a tökéletes körülmények (kóstolótermi, ültetett kóstoló, szűk kör – a borász, a társaságomat adó két másik borász barátom és jómagam -, visszakóstolás, no és nem utolsósorban Zalto burgundis poharak!) jegyzetelésre késztettek.

Halászlé Heimann Zoli bácsi szerint – Borsmenta

2019. december 24. Szabó Edit

Ünnepi halászlénk Szekszárdról érkezett, Heimann Zoltán által főzve és tálalva. Boldog karácsonyt kívánunk!

Alapvetések:
1. A jó halászlé nem azon múlik, hogy szegedi vagy bajai, hanem hogy friss halból, jó paprikából és aznap készül.
2. Szerintem a halászlét főleg pontyból jó főzni, és jól áll a tükörponty enyhe zsírossága a lének. A paprika ebben oldódik fel szépen.
3. A bogrács formája megint lehet vita tárgya, de az igazi halászlé szabad tűzön készül. (...)

Elolvasom, megfőzöm
Heimann Kadarka 2017 Szekszárd – JancisRobinson.com

2019. június 9. Tamlyn Currin

With twinkling eyes, rosy smiling cheeks and a snowy white beard that could have him in Lapland surrounded by elves, Zoltán Heimann throws his hands up and rolls his eyes, ‘I’m serious! Who the heck wants to get a Cabernet from Hungary in London?!’ 

He has a point, and in turn, I’m about to try to persuade you likewise.

Elolvasom (EN)
„Nem a világpiachoz mérni magunkat öngyilkos stratégia” - Heimann Zoltánnal beszélgettünk – Dining Guide

2018. március 5. Dining Guide

"Azt nyilatkoztad két éve, hogy ezer sebből vérzik a magyar borszakma. Derűsebben látod mára a helyzetet?"

"Összehasonlításban nem tudom sem jobbként, sem rosszabbként megítélni, azt viszont szeretném elmondani, hogy rengeteg illúzióval lettünk szegényebbek az elmúlt években.

Fontos lenne megértenünk, hogy a bor marketingjének és imázsának építését, illetve a szakma összefogását nem lehet kívülről megoldani. Időnként nem árt dolgokkal szembesülni Magyarországon, és levonni a megfelelő konzekvenciákat."

A kosárban 
termék
Összesen