Családunkról


Id. Heimann Zoltán

Gyerekkorom első emlékképei a hagyományos paraszti világból villanak fel. Az udvar a csirkékkel, disznókkal, a kalákában végzett szüret, vagy a disznóvágás megannyi izgalom és önfeledt élmény. Édesapám a tsz-ben dolgozik, míg én otthon a nagyapám szeretetében lubickolva segítem a disznóólak takarítását, a hordók csapra verését, gyakorlom a hébér használatát. Máig orromban érzem a kádról frissen lefejtett kadarka egész présházat betöltő utánozhatatlan illatát.

Az én sorsom, hogy az akkor megélt sváb borosgazda múltat újra életre leheljem, és átmentsem belőle, amit lehet a mába. Egy a minőség felé elkötelezett, példaértékű és sikeres családi vállalkozást szerettem volna létrehozni, ahogy a lehetőségek engedték.

Szükség volt ebben édesapám és édesanyám segítségére, akik hozták a múltat, és az első évtizedben vitték a birtokot, Ferenc bátyámra, aki a pincét és a présházat építette. Elengedhetetlen volt magam mellett tudnom életem párját, Ágnest. Nagy munka és siker, hogy Zoli fiunk is velünk dolgozik. Folytatja munkánkat.

„Az én sorsom, hogy a gyerekkoromban megélt sváb borosgazda múltat újra életre leheljem.”

Id. Heimann Zoltán
Heimann Ágnes

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok. Ha valaki az egyetem végén elém áll, és azt mondja nekem, hogy 25 év múlva borász leszek a saját birtokunkon, bizonyára kinevetem. Márpedig 2000 körül az élet elém tette ezt a lehetőséget és én megragadtam. Beálltam férjem mellé, a saját vállalkozásunk építésébe. Hamar rájöttem, hogy az iparos, ügyvéd, vendéglátós és mérnök őseimtől örökölt képességek mindegyikét tudom itt hasznosítani.

A borokkal járó munka minden évszakban más feladatot ad, ezért megunhatatlan: gazdálkodunk, megálmodjuk a borokat és gondozzuk őket egészen addig, míg késztermék lesz belőlük. A borkészítés igazi alkotómunka, ami jókora felelősséggel is jár, mert minden a nevünket hordozza. A családommal dolgozhatok. Azokkal, akiket a legjobban, feltétel nélkül szeretek.

Borász tevékenységem fő ívének azon Heimann borok megalkotását tekintem, melyek a mai napig az eladásaink gerincét adják. Ezek a borok a mi ízlésünket tükrözik: magyar- és világfajtákra építve, élvezetes, jóivású, tiszta és jellegzetesen mai, szekszárdi stílus.

Legfőbb sikerem a Barbár életre hívása: férjemmel több évet tervezgettük, milyen is legyen a Heimann csúcsbor. Célunk volt, hogy hosszan érlelhető legyen, az évek során egyre szebb és összetettebb arcát mutassa, hogy ne trendeket kövessen, hanem egyéniségével keltse fel a borértő közönség érdeklődését. Ha jól dolgozunk, idővel megtestesíthet egy márkát is. Azóta is évről évre egyre tudatosabban ezt építjük.

Mindig is úgy gondoltam, hogy az enyém csak egy időszak lesz, s majd a fiúnk átveszi a stafétát. Ez az idő kicsit tán gyorsabban is eljött, mint gondoltam. De mikor ha nem most, amikor tanult, lendületet vett a világban, van viziója, az általunk lerakott alapokra építve ő is el szeretne jutni valahová. Most őt kell támogatni. Nem félek, marad még elég feladat nekünk is. Így kerek a világ.

„A borkészítés igazi alkotómunka, ami jókora felelősséggel is jár.”

Heimann Ágnes
ifj. Heimann Zoltán

„Csináld meg a világ legjobb kadarkáját!” – válaszolta édesapám a geisenheimi diplomaosztó után arra a kérdésemre, hogy ő miben látja az én feladatomat. 

A francia, olasz és ausztrál diákévek, gyakorlatok alatt az egyértelművé vált számomra, hogy csak a hazai fajták azok, mellyekkel felhelyezhetjük magunkat a világtérképre. Talán a kadarka törékenysége, vagy a kékfrankos lehengerlő gyümölcsillata miatt, megszerettem ezt a feladatot. Kicsit tágabban értelmezve: a célom megfogalmazni, mit jelent nekem Szekszárd. Erről szól új borcsaládunk, ami a Heimann & Fiai nevet kapta… erről bővebben itt olvashat.

„A célom megfogalmazni, mit jelent nekem Szekszárd. Erről szól a Heimann & Fiai.”

Ifj. Heimann Zoltán
A kosárban 
termék
Összesen