Heimann Zoltán
"Az Év Embere"
A lengyel Wino Magazinban

Laudáció
Tomasz Prange-Barczynski,
a Wino Magazin főszerkesztője

Szekszárd egy nagy borvidék, Budapesttől mintegy 150 km-re, délre. A borok rendkívül gyümölcsösek, kerekek, és jól ihatóak. Amikor 2 évvel ezelőtt a Wino Magazinban címlapsztorit jelentettünk meg Szekszárddal a középpontban, a legendás magyar borfilozófust, Hamvas Bélát idéztem, aki ezt írja a szekszárdi borokról: „A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel.” – írta Hamvas több mint fél évszázaddal ezelőtt.

Nem mindenki emlékszik rá, hogy a híres magyar bikavér Szekszárdon született. A régió századokon átívelő hagyományokkal rendelkezik a kiváló kadarkát illetően. Mára kézzel fogható, hogy Szekszárd reneszánszát éli: ahogy végre kilép más híres borvidékek árnyékából, mint Eger vagy a közeli Villány, és halad előre a maga útján.

Ez lett a gyümölcse a borászok kemény munkájának, akik 1989 után kezükbe vették sorsukat és a régiót helyes irányba terelték. Hadd említsem meg Dúzsi Tamást, Takler Ferencet vagy Vida Pétert és mellettük még sokan másokat.

De van itt még egy szekszárdi, akinek nem lehet túlbecsülni a munkáját. Az érdemeit, amit a régióért, a kadarkáért és a bikavérért tett. Az ő neve Heimann Zoltán, aki itt van velünk ma is.

A sváb Heimann család 1758-ban jött Magyarországra és hagyományosan szőlőtermesztéssel foglalkozott. Zoltán útja viszont nem vezetett egyenesen a borászkodáshoz, ahogy ezt gondolnánk. 1989-ben, a kommunizmus ledőlése után a 30 éves Heimann vezető üzletemberként dolgozott, komoly cégeket sikerre segítve. Másrészről viszont az 1990-es évek elején elkezdett saját bort készíteni. Végül otthagyta az üzleti világot, és nagyszerű feleségével, Ágival, és idősebb fiával, Zoltánnal együtt egy professzionális borászatot hoztak létre az Iván-völgy tetején, és hamarosan példaképpé váltak Szekszárdon.

A régi szőlőfajták bátor értelmezésének köszönhetően atyja a kékfrankos és a bikavér újjászületésének a régióban. Kadarkája az fajta élmezőnyében szerepel (ezt Önök is kóstolhatják az este folyamán).

Heimann még a nemzetközi szőlőfajtákkal is tudott bizonyítani a Duna partján: cabernet franc és a merlot boraik Európai legszebbjei között vannak.

De még ezeknél is fontosabb, hogy Zoltán képes volt összefogni a szekszárdi borászokat, és ezt a darabka földet újra a világ legjobb borrégióinak térképére visszahelyezni.

Mindezek mellett Heimann Zoltán egy okoz, nagyon nyitott és nagylelkű ember. Nagy kiváltság számomra, hogy majdnem 15 éve ismerem őt és a családját, és remélem nyugodtan mondhatom, a barátjának tart.

12 évvel ezelőtt a Wino Magazyn „Az Év Embere” díját elsőként az egri Lőrincz Györgynek adtuk. Előbb kapta túlünk ezt a kitüntetést, minthogy a magyarok saját országukban „Az Év Borászának” választották volna.

Ezalatt Heimannék a magyar Gault-Millau-tól megkapták „Az Év Borászata” díjat és sok más kitüntetést is hazájukban. De ez nem akadályozza meg a Wino Magazyn-t abban, hogy Heimann Zoltán urat „Az Év Emberének” válasszuk Lengyelországban – az országban, melynek nagy és őszinte barátja.

Heimann Zoltán válasza

Jó estét! Nagyon szépen köszönöm ezt a csodálatos meglepetést!

A 18-19. században volt egy mondás archaikus lengyel nyelven, miszerint: „Nincs jobb bor a magyarnál!”. Nagy szomorúság számunkra, hogy ezt a pozitív megítélést elvesztettük az elmúlt 70-80 év alatt.

Úgy gondolom, hogy ez a kitüntetés egy jó jel, hogy a magyar és szekszárdi borok újra felkerültek a Bor Világtérképére.
Köszönöm szépen. 

Bezárás